nedjelja, 24.1.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Kolumne
 
13.1.2005. 8:49:59
Kolumna
MAKE FOOD! NOT WAR!

Naša kolumnistica iz Zagreba u današnjem broju donosi kratku recenziju zagrebačkih studentskih menzi uz "šarolike" ponude, analizu osoblja, nepristojnost čekanja u redu i štošta drugog zanimljivog... Isplati li se trošiti novce na čekanje i hranu u menzi ili je bolje kupovati u dućanu i papati domeka?

Ovaj članak pišem samo s jednom namjerom – da upozorim sve buduće studente na užas koji zovemo hrana u menzi (mogli bi čak snimiti neki dobri horor o tome).

Uglavnom, u Zg-u postoje menze na nekim većim fakultetima ala medicina, ekonomija, strojarstvo, FER (najbolja klopa, najveći red, o tome malo kasnije), a menze imaju i studentski domovi Sava, Cvjetno, mislim da i Laščina ima svoju menzu i dvije su u SC-u.

Na počecima mojeg studentskog života hrana u menzi mi je bila onak, dobra, no tek poslije sam skužila da je to bilo samo zato kaj nisam često jela u menzi. Znam, sad bi neki rekli zašt si nisam kuhala, a ja vam velim ovak – baš i nemaš vremena za baciti čučeka i pečeni krumpir u rol pa malo salatice, umaka....Uglavnom, većina nas spadne na paštetu i klipiće (btw, u Zg-u vam ne znaju kaj su klipići, oni imaju slance .... ). A pošto smo studenti, nemamo para za takve kulinarske zahvate. Menza je zadnja prilika za pojesti nešt toplo i jestivo, a zbilja jeftino. Ja sam se ove godine našla tak da idem jesti na Savu jer su mi ostale menze malo daleko pa here it goes, moji dojmovi.

Sava – poznata i po nazivu DIF-ovska menza. Koji je tu zajeb? Da vam malo predočim, stojiš u redu (redovi su čisto druga priča), strpljivo čekaš kakvo su ti iznenađenje pripremile tete s bjelim kapicama i onda ide jedan, samo jedan, ima veliku sportsku torbu. Ono, nije bed, čovjek lijepo stane u red i čeka...Ali, svi oni jadničeki koji stoje iza njega mogu se pozdraviti s još bar 15 minuta čekanja više. Svi njegovi kolege iz grupe, njih barem 15-ak se lijepo smjeste k njemu, a oni jadnički iza njih se jako tiho (čitaj, oči im se stisnu od bijesa) bune. U čemu je problem? Vjerujte mi, tip ima onak 195 cm i 100 kila! Pa kaj bi bilo da si sedne na mene??

Uglavnom, nije to priča o njima već o hrani. Zamislite, došli ste na red, na meniju standardno imate čučeka (čitaj, batke) i krumpir. U veselju (nije to ono tipično veselje, samo si gladan) skačeš za nečim drugim, a kad tu još imaš govedinu, finu brokulu i cvjetaču. Malo karikiram, ima dosta toga na izbor, a vegetarijanski meni obično zna biti onak ok, ali problem je u tome da se ta hrana stalno i stalno vrti u krug, nikad ničeg novog i to uglavnom vrijedi za sve menze. Ponekad ima i voća, ali to ti je čista lutrija čovječe.

Bilo je tu divnih stvari, od kose u salati, neopranih tanjura, tjestenina koja pliva u ulju i best of all, mali salatni crvić, to vam je gratis! Sve je to za ljude, ali pogledajte kaj stavljate u usta.

Cvjetno – ima ok menzu, stariji su studenti, mirnije je i čišće, a i klopa je ok, mada se i njima zalomi tu i tam. Mali savjet – ne jesti čevape, provjereno uzrokuju probavne smetnje! Ista je priča uglavnom za sve menze, btw. Sava i Cvjetno imaju slastičarnu i za sve vas kilogram freaks ne bih preporučila te kolače jer su kalorijske bombe.

SC – ista priča, ima i dio za fast food (to isto ima i Sava). Tam je ok pojesti nešt tu i tam jer imaju pizze, hambiće, svakave odreske, lignje, pomfrit, no čovjeku isto dosadi to jesti svaki dan.

And last...FER, menza nad menzama, fakat super hrana, ali red.... onak, fakat prestaneš biti gladan do onog trenutka kad dođeš na red. Ali i FER–ovci su male, pohlepne... (ma neću više vrijeđati) isto im se onak prikrpa pol faksa, da sad se svi znamo, a na faksu ima valjda 900 ljudi. Očito da nešt na njima odaje da su s FER-a!. Ta je menza skuplja jer je privatna pa naplaćuju i PDV, ali slobodno se tam uputite tu i tam, to je onak ko svečani ručak.

Sad kad ste čuli malo o hrani u menzi, nemojte doma cendrati staroj ak je napravila krpice s zeljem, bar su domaće. Mala napomena svim mogućim zlobnicima koji bi cvilili kak tak mogu pisati o hrani – hrana u mezni nije toliko loša, jedino je previše jednolična i neslana i prekuhana i prepečena, ali čovjek se zbilja na sve navikne! :-))

Dunja Sever-Vitez

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.